Sluiten

Het onverwachte tentamen

 

Op een dag kwam een professor het lokaal binnen en vroeg zijn studenten zich klaar te maken voor een onverwacht tentamen. Zoals gebruikelijk deelde hij de tentamens uit met de tekstzijde van het papier naar beneden. Toen alles was uitgedeeld, vroeg hij aan de studenten om het papier om te draaien. Tot ieders verbazing waren er geen vragen, maar stond er alleen een kleine zwarte vlek in het midden van het papier.

 

De professor zag hoe verbaasd iedereen reageerde, en vroeg zijn studenten het volgende te doen: “Schrijf op wat je allemaal ziet.” De studenten waren een beetje in de war, maar begonnen toch aan hun onduidelijke opdracht. Aan het einde van de les, nam de professor alle tentamens in, en begon de antwoorden hardop voor te lezen. Alle studenten, zonder uitzondering, verklaarden de zwarte vlek en probeerden zijn plek in het midden van het papier toe te lichten.

 

Nadat hij alles had voorgelezen viel de klas stil, en begon de professor met de uitleg: “Ik geef hier geen cijfer voor, maar ik wil alleen dat jullie ergens over gaan nadenken. Niemand schreef over het witte deel van het papier. Iedereen concentreerde zich op de zwarte vlek. In ons leven gebeurt hetzelfde. We blijven ons maar richten op die ene zwarte vlek: gezondheidsproblemen die ons zorgen baren, een gebrek aan geld, de gecompliceerde relatie met een familielid, een vriend die je teleurstelt. De zwarte vlekken zijn heel klein, als we deze vergelijken met de rest van ons leven, maar zij houden ons wel continu bezig.”

 

Moraal: Richt je blik ook eens op iets anders dan de zwarte vlekken in je leven. Geniet van de dingen die wél goed gaan en wél fijn zijn. Die zijn er namelijk altijd ook.

 

(Bron: Ongelooflijk)